Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Еврочленството на България е нещо добро, смятат 49% от българите

Еврочленството на България е нещо добро, смятат 49% от българите

49 на сто от българите са на мнение, че членството на България в ЕС е нещо добро.

Това става ясно от последното проучване "Парламетър" на Евробарометър.

За сравнение в ЕС 53% (-2% спрямо 2015 г) имат положително мнение за членството в съюза. Проучванията показват, че индикаторът за подкрепата към ЕС се е запазил приблизително стабилен от 2009 г. насам, когато отново е бил 53%.

Делът на отговорилите, според които членството в ЕС е положително за страната им, варира значително от 74% в Ирландия до едва 31% в Гърция.

13% от българите (16 на сто в ЕС) смятат, че членството на страната ни в Общността е нещо лошо, докато 34% (29% в ЕС) са мнение, че е нито добро, нито лошо. Четири на сто от анкетираните у нас не знаят.

На въпрос "Кои от изброените са основните причини да мислите, че (нашата страна) е спечелила от членството в ЕС", повечето българи (53%) посочват нови възможности за работа (30 на сто в ЕС); 23% от българите (35 на сто в ЕС) посочват като основна причина приноса на ЕС за икономическия растеж в страната ни; 24% (30 на сто в ЕС) - ЕС допринася за поддържането на мира и укрепването на сигурността; 29% от българите заемат позиция (29% в ЕС), че членството в ЕС подобрява сътрудничеството между България и другите страни от Общността; 17% ( 19% в ЕС) - дава по-силна дума на София в света; 21% (19 на сто в ЕС) от българите пък са на мнение, че съюзът подобрява стандарта на живот; 23% (18 на сто) посочват като основна причина, че ЕС ни помага да се борим срещу тероризма; 16% (18 на сто) - членството в ЕС подобрява сътрудничеството между България и страните извън ЕС; 17% са на мнение (13% в ЕС), че ЕС допринася за демокрацията в страната ни и други.

40 на сто от българите заявяват, че демократичните ценности и свободата (50% в ЕС) са най-важните елементи, които изграждат образа на европейската идентичност. След това българите посочват културата (28% в България и 32 на сто в ЕС); историята (27 на сто в България и 28% в ЕС); успехите на европейската икономика (26 на сто у нас и 22% в ЕС); географията (26 на сто у нас и 20% в ЕС); единната валута, еврото (18 на сто у нас и 33% в ЕС) и други.

38% от анкетираните българи (25% в ЕС) заявяват, че имиджът на ЕП е положителен. 34% от респондентите у нас заемат неутрална позиция, а 21% са на мнение, че законодателният орган има отрицателен имидж.

Повечето българи (56%) и европейци (50%) смятат, че ЕП трябва да насочи основно усилията си към борбата с бедността и социалната изолация, а защита на човешките права ( 57% в ЕС и 57% в България) трябва да бъде приоритет. / news.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.