Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Здравната каса потвърди безплатните лекарства за хипертония от 1 януари

Здравната каса потвърди безплатните лекарства за хипертония от 1 януариснимка: dnevnik.bg

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взе решение от 1 януари касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония. С около 10.5 млн. лева ще се покрива целият разход за медикаментите на около 200 хиляди души с тази диагноза.

Това съобщи пресцентърът на здравното министерство, чиято идея беше да се направят безплатни тези лекарства. Идеята беше заложена в плановете на министър Петър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че касата не може да си го позволи, припомня здравното ведомство.

След това мярката трябваше да влезе в сила от август 2016 г., но отново беше отменена - за 2017 г., защото не беше предвидена в бюджета за годината, а касата е в преразход. В момента хората с високо кръвно доплащат за лекарствата си между 50 и 75%. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.