Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е предоставила над 4 млн. лв. на международни организации за справяне с бежанския проблем

България е предоставила над 4 млн. лв. на международни организации за справяне с бежанския проблемснимка: bgnes.com

4 089 675 лв. е общата сума, която България е предоставила на различни международни организации за справяне с бежанския проблем в Сирия и Африка през настоящата година. Това става ясно от писмен отговор на външния министър в оставка Даниел Митов до депутат от опозицията, предаде репортер на БГНЕС.

Предвижда се финансирането да продължи и през 2017 г. През 2016 г. МВнР е отпускало средства за реализирането на проекти по т.нар. “програма за развитие”, с която се подпомага изграждането на социално значима инфраструктура и създаването на административен капацитет и работещи демократични институции основно в Западните Балкани и Черноморския регион.

За различни регионални проекти - като провеждането на Софийски форум по конкуренция, в който са участвали представители от държави от Западните Балкани, обучение на младежи от Източна Европа и Централна Азия за борбата със СПИН, управление на водните ресурси в държавите по река Меконг, са разходвани близо четвърт милион лева.

Почти половин милион лева са отишли за обучения и изграждане на административен капацитет на полицейските сили в Афганистан и Ирак, на Службата на Омбудсмана на Азербейджан, както и провеждането на курс по дипломация за служители на правителството, парламента и МВнР на Афганистан. Изпълняван е и тристранен проект между България, Грузия и САЩ за насърчаване на икономическия растеж на Грузия. От българска страна в проекта са участвали представители на агенцията за безопасност на храните.

Почти 1,3 млн. лв. са отишли за финансирането на общо 37 проекта в страни от Западните Балкани, в Молдова, Украйна и Виетнам. Значителна част от средствата са отишли за подпомагане на културни и образователни институции, посочва външният министър в оставка.

Предвижда се финансирането на проектите да продължи и през следващата година. “По този начин ще продължава да се утвърждава положителният образ на България сред страните партньори като донор на предвидима, последователна и съобразена с нуждите на страните-партньори помощ”, пише още Митов.

През 2017 г. се предвижда страната ни да продължи да финансира програми за борба с миграционните потоци, става ясно още от отговора на депутатския въпрос. Ще бъде изготвена и последваща оценка на изпълнението на програмата за помощ за развитие и хуманитарна помощ за периода 2013-2015 г. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.