Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

След обвинения в гьобелсова пропаганда, депутатите не одобриха пари за мемориален комплекс на остров Персин

Менда Стояноваснимка: dnevnik.bgМенда Стоянова

След разгорещени дебати, при които се стигна до обвинения за използване на пропаганда в стил Гьобелс, днес депутатите не приеха да се отпуснат 2 милиона лева, за изграждането на мемориален комплекс и музей на жертвите на тоталитаризма на остров Персин. Там през 1949 година е открит първият концентрационен лагер в България, в който за десет години намират смъртта си стотици политзатворници.

До спора за парите се стигна в хода на гласуването на второ четене на Закона за държавния бюджет. Вносителят на предложението Найден Зеленогорски от Реформаторския блок предложи парите да се осигурят с увеличаването на средствата за капиталови разходи на Министерството на културата. "27 години се лъжат хората, че пари за такъв проект ще бъдат дадени", поясни той.

Методи Андреев от ГЕРБ добави, че България е единствената страна в източния блок, в която няма място за поклонение пред паметта на репресираните. "При това гласуване ще видим колко са истинските демократи в този парламент и на колко в мозъците им са татуирани петолъчки", допълни Андреев.

Янаки Стоилов от БСП репликира, че предложението има два недостатъка. Първият е, че ако се приеме, периодично към законопроектите за бюджети на едно или друго ведомство ще се предлага финансиране на мемориални знаци за жертви, които са дадени в различни политически периоди. Като втори недостатък, Стоилов посочи, че няма как да се дадат 2 млн. лева за този проект, след като вчера не са одобрени точно толкова пари, за отбелязване на 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски.

Страстите разпали председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която обяви, че парите за култура през следващата година ще са със 16 милиона, или с 20% повече от 2016 г. Отделно за делегираните от държавата дейности на общините били отпуснати 6 млн. лева допълнитено, 1.6 млн лева ръст имало и в парите за читалищата. "Всички искат повече пари, но не можем да удовлетворим всички на макс", заключи Стоянова.

В отговор Славчо Атанасов от Патриотичния фронт обяви, че председателят на бюджетната комисия използва гьобелсовата теория, че една лъжа, повторена 100 пъти, става истина. "Няма увеличение на парите за култура. Министерството има 11 млн лева дефицит, и още като дойдат парите, започват плащания по тях", допълни той.

Атанасов каза още, че в България има 3628 читалища и отпуснатите за тях пари за смешни. Колегата му от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров пък допълни, че парите в повече няма да стигнат дори за индексиране на заплатите и плащане на водата на читалищата.

В отговор Менда Стоянова заяви, че в популистки стил с веене на байраци са се изказали двамата депутати от "Патриотичния фронт", а Гьобелсовата пропаганда е прерогатив точно на тази парламентарна група. Председателят на бюджетната комисия поясни, че пари за увеличение на заплатите в читалищата има предвидени.

В крайна сметка, след около половин час дебати, със 37 гласа "за", 21 "против" и 54 "въздържал се", предложението, за отпускане на 2 млн. лева за мемориален комплекс на остров Персин, не беше прието. Не беше одобрено и искане на Славчо Атанасов за увеличаване на бюджета на Министерството на културата с 8 млн. лева. Гласуването на текстовете от Закона за държавния бюджет ще продължат днес през целия ден. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.