Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев: България и Украйна работят за задълбочаване на приятелските си отношения

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев: България и Украйна работят за задълбочаване на приятелските си отношения

България и Украйна работят усилено през последните години за задълбочаване на традиционно приятелските си отношения, заяви заместник-председателят на парламента Димитър Главчев на откриването на конференция по повод 25 години от възстановяването на дипломатическите отношения между двете държави, съобщиха от пресцентъра на Народно събрание. Форумът се проведе в сградата на Народното събрание.

По думите на Димитър Главчев добрите връзки между украинския и българския народ са исторически обусловени. Заместник-председателят на парламента уточни, че задълбочаването им може да стане не само на дипломатическо и политическо равнище, а и в конкретни области като туризъм, енергетика, административни реформи.

В обръщението си към участниците във форума Димитър Главчев подчерта, че важна роля за приятелството между Украйна и България имат и българите, живеещи в Украйна и украинците, живеещи в България. Двете страни са обединени от общи интереси по пътя към по-добро европейско бъдеще, допълни той.

Посланикът на Украйна Микола Балтажи уточни, че България е сред първите страни, признали независимостта на Украйна. Той припомни, че началото на взаимоотношенията между двете държави са положени на 9 февруари 1918 г., когато Царство България признава Украинската народна република.

В рамките на форума беше открита документална изложба, подготвена от Комисията по външна политика на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и Украинското посолство.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники