Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Анна Гопко: За Украйна ЕС е в противовес на евразийската империя, която изгражда Путин

Анна Гопкоснимка: bnr.bgАнна Гопко

Европейският съюз трябва да преразгледа енергийната си стратегия и да търси алтернативни доставки, за да не зависи от монополиста Кремъл. Това заяви в предаването "Хоризонт до обед" Анна Гопко, председател на външната комисия в украинската Рада.

Затова е много важно да се откриват нови пазари. Всякакви потоци на газотранспортирането, които се изграждат и ще заобикалят Украйна, ще зависят само от Русия. Това е въпрос на геополитика. Когато Русия използва газа, за да влияе върху решения на политици, за да плашат гражданите на ЕС и избирателите, украинският призив към европейските бюрократи и чиновници е да мислят за поколения напред.

Анна Гопко е у нас по повод 25-ата годишнина от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Украйна. За нея развитието на бъдещите отношения между двете страни трябва да се съсредоточи в областта на икономиката и нарастването на търговския обмен.

Не виждаме прогрес в осигуряването на мира в Източна Украйна. Русия не изпълнява задълженията си по Минските споразумения, отбеляза още Гопко. Тя определи като некоректно от страна на ЕС отлагането на въпроса за предоставяне на безвизов режим на Украйна.

Ще настояваме ЕС да продължи санкциите срещу Русия. Тези санкции трябва да бъдат засилени в енергетиката, подчерта Анна Гопко:

Русия полага много усилия да раздели Европейския съюз, да няма единство, да нараства евроскептицизмът.

За Украйна е много важно, че ЕС е обединен, защото ЕС е в противовес на евразийската империя, която изгражда Путин. Също така очакваме проактивна позиция и медийна стратегия как да се противопоставим всички на пропагандата на Русия. Ако ЕС действа като ненадежден и непрогнозируем партньор, възниква въпросът с какво ЕС се отличава от Русия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники