Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Атанас Атанасов: Корупцията е най-големият риск за националната ни сигурност

 Атанас Атанасовснимка: bnr.bg Атанас Атанасов

Едно противоречиво изказване на вътрешния министър в оставка през последните дни – относно предполагаема заплаха от атентат заради разбунтувалите се бежанци в Харманли – повдига важния въпрос дали в страната ни има риск от терористичен акт. В два последователни дни Румяна Бъчварова обяви и отрече, че МВР има информация за подготовка на подобна атака.

В момента в глобален аспект няма много сигурни места по света – смята Атанас Атанасов, депутат от ДСБ и бивш директор на Национална служба “Сигурност”. – Войната в Сирия и терористичните актове, които станаха на толкова сигурни места в Европа, показват, че винаги съществува риск. Мисля обаче, че специално за България рискът е много нисък, тъй като ние не сме основна мишена на терористичните групировки - те обикновено атакуват места, които могат да предизвикат сериозен резонанс в общественото мнение по света. Но макар и да е ниска степента на опасност, българските служби нямат капацитета да реагират превантивно и това е големият проблем.

Според Атанас Атанасов специалните служби се ръководят от зависими хора, които обслужват олигархични и корпоративни интереси. Именно това е притъпило възможностите им и е демотивирало честните служители, тъй като постиганите от тях резултати се употребяват за политическа търговия, а не за търсене на отговорност. Затова и не външните заплахи, свързани с евентуалното проникване на радикализирани лица и опитите им да създадат спящи терористични клетки, са най-големият риск пред страната ни.

Най-голямата опасност за националната ни сигурност е неразследваната и ненаказана корупция, защото тя разяжда институциите – казва депутатът. – За тези две години, в които на власт беше ГЕРБ, стана ясно, че не само няма воля и мотивация за борба с корупцията на най-високо ниво, но че самият Бойко Борисов разпределя “порциите” – ако използваме метафората на най-големия съвременен “философ” Ахмед Доган – от обществени, бюджетни и европейски средства между много тесен кръг от своите приятели.

За да илюстрира думите си, Атанас Атанасов дава пример с Районния съд в Малко Търново, в който има дела за каналджийство срещу чужди граждани, но няма обвинителни актове срещу нито един българин.

Това е доказателство, че каналджиите - част от международна престъпна мрежа, са покровителствани от институциите – категоричен е Атанас Атанасов. – На първо място от МВР, но също от “Гранична полиция” и службите за борба с организираната престъпност и за вътрешната сигурност на МВР, които трябва да се борят с този основен корупционен проблем. Да допуснем, че чужди каналджии довеждат мигрантите до границата ни. Оттам нататък кой ги товари на бусовете, кой ги докарва в София, кой ги отвежда до сръбската граница? Но след като сърбите изпратиха войска на границата си и каналите се запушиха, последваха вълненията в бежанския център в Харманли. Просто хората са платили немалки суми, за да бъдат вкарани в Германия, а не да останат у нас. Т. е. каналджийската мрежа, която е добре организирана, има покровителство на много високо ниво в МВР. Затова и функционира толкова добре, не е разследвана и липсват обвинителните актове.

А как се вписва глобалната информационна война в общия контекст на заплаха за сигурността на държавата?

Основно сме обект на такъв тип война от руските специални служби, които се възползват от напрежението в Близкия Изток, за да насаждат страх у нас – казва още Атанас Атанасов. – Свиренето на тънката патриотична струна и на дружбата между българите и руснаците – със или без кавички, пък се използва за създаването на настроения против членството ни в НАТО и ЕС. За съжаление, институциите не противодействат на хибридната война, включително преди подаването на премиерската оставка. Даже има опити да се яхне тази вълна с цел получаването на повече изборни гласове. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.