Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кристиан Вигенин: България има нужда от ново начало, от разчистване на некомпетенстността и паразитите във властта

Кристиан ВигенинКристиан Вигенин

В българския парламент рядко се говори за външна политика. Тук не се обсъждат важните за България въпроси, свързани с нашето място на Балканите, в Европа и света. Тук не се обсъждат позициите на правителството по темите, които имат пряко отношение към външнополитическите измерения на националната ни сигурност. Тук вече не обсъждаме българските позиции и предложения за решения в европейските институции, въпреки че Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание, който има силата на закон, задължава премиера да докладва и да дискутира с нас тези въпроси поне два пъти в годината - за българските приоритети в рамките на ротационните председателства на Съвета.

Извън рутинните отчети в Комисии, българският парламент по никакъв начин не е ангажиран във формулирането на големите политически цели, които искаме да постигнем в рамките на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Когато решенията се взимат еднолично или в съвсем тесен кръг, често под чужда диктовка, когато няма диалог нито с гражданите, нито с нас, техните представители в парламента, когато европейската и външната политика на България е фокусирана върху обслужването на частни лични или групови интереси, провалите следват един след друг.

Вчера и днес се провежда заседание на Европейския съвет, на което българската позиция отново се размина с очакванията на гражданите. След стотици милиони загуби за България, след очевидната липса на какъвто и да е пряк политически резултат, икономическите санкции срещу Руската федерация отново бяха продължени с шест месеца, а българският премиер отново "вдигна ръчичка", без да може да обясни защо, освен че големите началници Меркел и Оланд така са решили.

България не присъства и в заключенията на Съвета по въпросите на миграцията – една от ключовите теми на съвета.

Уважаеми колеги от управляващата коалиция, преди всичко от ГЕРБ, това не може да продължава повече. Вашият морален и политически кредит е изчерпан. България има нужда от ново начало, от разчистване на некомпетентността и паразитите във властта. От вас зависи да спре безвремието, да отидем на избори и нека народът прецени кой ще управлява след това.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники