Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

На Свети Йосиф се чества Денят на бащата

На Свети Йосиф се чества Денят на бащата

На църковния празник Събор на Пресвета Богородица - денят след Рождество Христово, се чества паметта на Свети Йосиф, на цар Давид и на Яков.

Тази сутрин от 9.30 ч. българският патриарх Неофит ще вземе участие в литургията в храма-подворие на Руската патриаршия "Св. Николай" в София. Днес в храма ще бъде донесена за поклонение чудотворната икона Пресвета Богородица наричана "Седмострелна", която ще остане там и утре.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство" (28 март 1997 г.) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път той е честван в България през 1997 г.

Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф - 19 март, а в над 50 държави Международният ден на бащата се отбелязва на всяка трета неделя на юни. В България се чества на 26 декември.

Според народните обичаи през този ден продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. На този ден никой не трябва да работи.

Днес празнуват всички, които носят имената Давид, Дацо, Дачо, Йосиф.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.