Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Днес е Бабинден - празникът на помощниците на родилките

Днес е Бабинден - празникът на помощниците на родилкитеснимка: ehograf.info

На 8 януари се отбелязва Бабинден (или по стар стил на 21 януари). Това е един от най-големите женски народни езически празници и почита "бабата", помощницата на родилките. От 1951 година е обявен и за Ден на родилната помощ - професионалният празник на специалистите в сферата, акушерките и гинеколозите.

За съжаление, зад празника стои мрачна статистика. Демографската криза и отрицателният естествен прираст са трайна тенденция в България и броят на родените намалява всяка година. Заедно с това според разчетите на здравното министерство има недостиг от 900 акушерки за нуждите на страната.

Децата представляват 14% от населението на страната, като от 1999 година насам относителният им дял е по-нисък от този на възрастните хора. Ако през 2010 г. са се появили 75 хиляди живородени бебета по данни на Националния статистически институт, през 2015 г. новородените са с почти 10 хиляди по-малко. Детската смъртност у нас е най-висока в Еврола, макар че през 2015 г. се отбеляза спад в броя на починалите деца. Трайна тенденция е и раждането на повече момчета, отколкото момичета.

Обратно към празника

На този ден традицията повелява да се засвидетелства уважение към жените, които "бабуват" на родилките, с ритуал, който продължава цял ден. Още преди изгрев слънце майките с малки деца до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода и пускат в менчетата босилек или здравец.

После отиват в къщата на "бабата" със сапун и нова кърпа, за обредното поливане. То трябва да се направи под плодно дърво, върху дръвника или отпред на стълбите. Жените поливат на "бабата" да се измие и й даряват новия пешкир, а тя бърше мокрите си ръце в полите им, за да са плодовити и лесно да раждат. Тя връзва на ръцете на децата, които е изродила, червено и бяло конче за здраве. После измива лицата им, защото се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, има пречистваща сила.

На обяд майките от селото се събират отново в дома на бабата-акушерка на празнично угощение. Те носят погачи, баници, печени кокошки и бъклици с ракия и вино. Нарежда се богата трапеза и пиршеството е продължително и буйно с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки. "Бабата" поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл.

След обяда на трапезата идват и мъжете и тогава идва кулминацията на празника - обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Мъжете, преоблечени като волове с кожени маски и рога изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна и я влачат из селото. Шумната дружина отвежда бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша, в който носят старицата, за да я изкъпят във водата. Ритуалът се нарича "влечугане" на бабите. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.