Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България се лута между обещания за реформи и липса на резултати

България се лута между обещания за реформи и липса на резултатиснимка: news.bg

България продължава да се лута между обещания за реформи и липса на резултати. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който беше оповестен на Кръгла маса, посветена на корупцията.

Това е довело до гражданска апатия и продължителна липса на доверие в държавните институции, се казва още в документа.

Според експертите пътят на Румъния и България към ефективното разрешаване на управленските проблеми е утежнен от отслабването на европейските механизми за контрол, продължаващата тенденция за затихваща вътрешна политика на сближаването и частичната загуба на авторитет от страна на ЕС.

Десет години след приемането на България и Румъния в ЕС, проблемът с корупцията продължава да бъде определящ за статута на двете държави, се казва в становището на центъра.

Според анализаторите системният проблем с корупцията остава предизвикателство номер едно в България и Румъния не само по отношение на финансови загуби, но и във връзка с невъзможността за провеждането на устойчиви реформи в сферата на доброто управление.

Анализ на евросредствата за антикорупция в България (за периода 1998 - 2015 г). разкрива, че българските правителства отделят внимание и ресурси за антикорупционни инициативи единствено в случаите, когато страната трябва да изпълни определени условия на ЕС или е на прага на важни събития за европейската й интеграция. / news.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.