Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Вицепремиерът Деница Златева: Има политически критерии от страна на държавите членки, които ни възпират да влезем в Шенгенското пространство

Деница Златеваснимка: chernomore.bgДеница Златева

Има политически критерии, които ни възпират от страна на държавите членки да влезем в Шенгенското пространство. Това каза на брифинг след правителственото заседание служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В момента и в Европа има няколко различни кръга на развитие и влияние – еврозона, шенгенско пространство. Там сме изпълнили техническите критерии, както и юридическите. Има политически, които ни възпират от страна на държавите членки да влезем в Шенгенското пространство. Това е една изключително дълга дискусия“, коментира Златева.

По думите й е важно България да получи на този етап пасивен достъп до визовата информационна система, което ще гарантира едно изключително и по-добро охраняване на външните граници. Според нея по този начин ще можем в реално време да сверяваме данни за преминаващите.  „Този въпрос се обсъжда и в рамките на различните органи в ЕС“, добави вицепремиерът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники