Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

НАТО: България е увеличила разходите си за отбрана през 2016-та година

Йенс СтолтенбергЙенс Столтенберг

България е увеличила разходите си за отбрана през 2016-та спрямо предходната година като процент от Брутния вътрешен продукт. Това потвърждават данните в годишния доклад на генералния секретар на НАТО.

Страната ни значително е повишила заделените средства за въоръжение за разглеждания период, но остава сред съюзниците в Алианса, които са далеч от достигането на заложените цели за финансиране на армията.

Общо 23 държави от НАТО, сред които и България, са повишили военните разходи, като това е донесло допълнителни 10 милиарда долара в полза на колективната отбрана. Българският бюджет за отбрана през миналата година е бил 1,3 на сто от БВП спрямо 1,26% през 2015-та.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче припомни, че ангажиментът поет на най-високо ниво от всички държави е за 2%:

Все още не разпределяме справедливо тежестта в Алианса. Само 5 съюзници харчат 2 или повече процента от брутния си продукт за отбрана. Реалистично е всички да постигнат тази цел.

Тази година съседна Румъния се очаква да достине целта, а Латвия и Литва - през 2018г. Друг ангажимент гласи, че от общите разходи за армията – 20 на сто трябва да бъдат заделяни за закупуване на военна техника. Тук България бележи по-висок ръст като парите за оборудване са скочили повече от три пъти до общо 12,5%.

Не става дума да се харчи повече, а да се харчи по-добре за професионални войски и модерна отбранителна техника, обясни Столтенберг и поиска удвояване на усилията. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.