Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Екатерина Захариева: Към Русия трябва да има прагматична политика

Екатерина Захариеваснимка: btvnovinite.bgЕкатерина Захариева

Радвам се, че в парламента има съгласие за проевропейската линия на България. Надявам се европейското председателство на България да получи подкрепата на всички партии за правителството.Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV Екатерина Захариева – новият министър на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа.

Захариева призна, че международната обстановка е трудна от няколко години. Това, което ме зарадва вчера в парламента, е, че външната политика, европейското развитие, съюзничеството в НАТО са топ приоритет за всички партии и де факто външната политика всъщност е една от сферите, в която партиите са на едно мнение. Това означава, че във външната политика, слава Богу, са забравени острите реплики, които се казаха от някои партии в предизборната кампания. Силно се надявам на външната политика в цялост, европейското председателство, приоритетите там да бъдат въпрос на национален консенсус, каза тя.

Според нея Даниел Митов е бил добър външен министър.

Запитана дали как ще отговори на коментарите, че ще продължи неговата линия, Захариева каза, че от години външната ни политика следва една и съща посока и „не се делим на фили и фоби, това са отживелици“. Българският избор е ясен – член на ЕС и съюзник в НАТО.

Външната политика е функция на няколко власти – на законодателна и изпълнителна, добави тя.

Отношенията България – Русия не са двустранни, а са отношения на ЕС и Русия. Разбира се, че ще бъдем прагматични, при спазване на общата Европейска политика и Минските договорености, каза Захариева.

За санкциите тя каза, че България търпи икономически загуби, но „далеч не са такива, за каквито се говори“. Няма как да отпаднат санкциите за Русия, докато не се вземе такова европейско решение, посочи Захариева. Това не означава, че трябва да бъдат прекъснати отношенията с Русия.

Ще работя всички велики лидери да дойдат в България, отговори Захариева на въпрос кого ще покани първо - Путин или Тръмп.

"Дай Боже да дойде Ангела Меркел, дано да спечели изборите пак, както и Юнкер, а също и Путин и Тръмп."

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники