Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Румен Радев беше приет от папа Франциск

Президентът Румен Радев беше приет от папа Францискснимка: bnt.bg

Президентът Румен Радев бе приет днес на аудиенция от папа Франциск. Българската делегация начело с президента Румен Радев е в Рим по повод отминалия празник на славянската писменост. В двора "Сан Дамазо" на Апостолическия дворец папските гвардейци с живописните им униформи отдадоха почит на българския държавен глава, предаде специалният пратеник на БГНЕС във Ватикана Юри Михалков.

Пред парадния вход на двореца президентът бе посрещнат от Георг Геншвайн, префектът на папския дом, и от други висши служители на папския дом. Самата среща на президента Радев и делегацията се състоя в папската библиотека. Срещата продължи близо час. След нея президентът Румен Радев бе приет от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

След срещата президентът Румен Радев заяви, че е провел много интересна беседа с папа Франциск, на която бе подчертана ролята на светите братя Кирил и Методий и на славянската писменост и култура. Той каза, че двамата са обсъдили и актуалните проблеми на съвременността като мигрантския проблем, трафика на хора, включително на деца. Той е подарил на папа Фпанциск копие от икона на Кирил и Методий, която е дело на именития ни иконописец Борис Маскръчки, а също издание на папа Йоан Павел XXIII, който преди да стане папа, бил представител на Ватикана в България и я е популяризирал.

След срещата на българския президент визита при папата направи и македонска делегация начело с президента Георге Иванов.

В рамките на посещението българският президент и водената от него делегация положиха венци пред паметника на Иван Вазов и на Светите братя Кирил и Методий.

След обед те ще посетят базиликата „Сан Клементе", както и базиликата „Санта Мария Маджоре”, където президентът Румен Радев ще поднесе цветя . Радев поднася цветя пред паметната плоча, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на великите братя Св. Св. Кирил и Методий. Делегацията ни ще посети и храма „Св. Павел ала Регола”, който е е предоставен от Ватикана за служение на Българската православна църковна община в Рим./БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники