Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Дончев: Мястото на България е в ядрото на ЕС

Томислав ДончевТомислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че България е полуостров на стабилност и мястото й е в ядрото на ЕС, а не в периферията.

„С България ще се работи много в контекста на това, което се случва в Европа, заяви той пред БНТ. - България търси мястото си в Европа. Със Съюза се случват интересни неща, оформя се тезата ЕС дали да бъде разделен на ядро и периферия. Ние не можем да си позволим да сме в периферията, затова трябва да сме в политическото ядро", каза Дончев.

Основна тема на разговорите е била обстановката в региона около България. Това означава две неща – колко несигурен е станал света и че България се движи по един сигурен път. Не са правилни коментарите, че България е посредник, отбеляза Дончев. Дончев призова да не бъде ангажиран със срокове за влизане в чакалнята за Шенген.

По думите му, техническите изисквания вече до голяма степен са покрити. Обаче това на първо място е политически процес и България трябва да намери правилните политически аргументи за нашите партньори, че мястото ѝ е там. Това обаче е трудно, защото в Европа се натрупва тежко политическо недоверие.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники