Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Отпаднаха таксите за роуминг

Отпаднаха таксите за роуминг

Отпадат таксите за роуминг. От днес във всички страни от Европейския съюз, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, ще говорим, изпращаме SMS-и и сърфираме в интернет много по-евтино.

Минута разговор на територията ще ни струва не повече от 3 евроцента.

SMS-ът не може да е по-скъп от 1 евроцент, а за да сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки от плажа, например, ще плащаме до 7,70 евро за всеки гигабайт.

Обажданията и SMS-ите ще се таксуват според тарифния ни план у нас. По-различни са правилата при безплатния интернет. Количеството мегабайти зад граница ще е с пъти по-малко от това у нас.

Колко точно ще се определя от специална формула. При нея цената на абонаментния ни план без ДДС умножаваме по две и разделяме на максималната цена за роуминг на евро – това е 7.7 евро или малко над 15 лева.

При стандартна такса от 25 лева получаваме 2.7 гигабайта интернет. И за да сравним – при този план, ако сърфираме в интернет у нас, гигабайтите ще са минимум два пъти повече – между 5 и 8.

„Истината е, че роумингът остава. Въпросът е, че ще бъде на много по-достъпни цени”, коментира в „Здравей, България” Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

„Идеята е, когато пътуваме зад граница, да не се ограничаваме и да имаме същото потребление и тази необходимост да я задоволяваме от гледна точка на дигитални услуги както в България”, каза той.

„Ако изразходим минутите за разговорите и SMS-ите, допълнителните минути и съобщения ще са на същата цена, какъвто е абонаментният план. Няма да има допълнителни надценки”, обясни Божков.

Допълнителна надценка ще има единствено при установяване на нелоялност от страна на клиента.

„Регламентът е много добър. Това е един празник за Европа и го твърдя категорично. Да се надяваме, че българските потребители и операторите ще спазват принципа на честната игра, защото само при тези условия може да се получи едно нормално използване на тези средства в свързана дигитална Европа”, заяви Веселин Божков. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники