Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Валери Симеонов подготвя промени за гражданството на българите по произход

Валерий Симеоновснимка: btvnovinite.bgВалерий Симеонов

Предстои внасяне в Народното събрание на законодателни промени свързани с получаване на българско гражданство за българите по произход от трети страни, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов след заседание на координационния център за българите в Украйна.

Имаме пълното съдействие на Министерство на правосъдието, така че да се облекчи режимът за получаване на българско гражданство, тъй като момента имаме натрупани над 56 000 забавени заявления. Така че предстои внасянето в Народното събрание на промяна на тези два закона с облекчаване на режима за българите по произход от трети страни, каза Симеонов, цитиран от БГНЕС.

Координационният център функционира към агенцията за българите в чужбина и се ръководи от нейния шеф Петър Харалампиев. „Основните акценти, които бяха обсъдени на Координационния съвет бяха насочени към това първо да се задълбочи все повече работата с българските общност в Украйна и да се създават облекчения за тяхното постоянно пребиваване в България, което да бъде насочено и с улесняване възможностите за започване на работа”, допълни Харалампиев.

Междувременно правителството одобри спогодби за трудова миграция с Армения, Молдова и Украйна. Документите ще послужат като основа за водене на преговори за регулирането на заетостта на гражданите на трите държави в България. Подписването на спогодби с Армения, Молдова и Украйна ще даде възможност за осигуряване на кадри за икономическите сектори, в които има недостиг на работна сила, посочват от правителствената пресслужба. Най-вече отам чакат служители в туристическия сектор.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.