Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов започва магистрала от знание

Борисов започва магистрала от знаниеснимка: news.bg

Държавата впряга целия си ресурс срещу неграмотността. Образованието е основен приоритет на това правителство.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет на дискусия за образованието и проблема с отпадащите ученици.

С 330 милиона на година се увеличават учителските заплати, подчерта Борисов и заяви, че нямало друг кабинет, който да инвестира толкова много в образование.

В България трябва да има образовани хора, каза Бойко Борисов, според когото в Асеновград и Столипиново образованието не е на необходимото ниво.

Желанието на Борисов е всяко едно дете в България да посещава училище и да излиза от там образовано и грамотно.

Безработицата е 6% и повече от това нямало как да падне заради неграмотната част от населението, която не може да си намери работа. Затова и всяко дете трябва да посещава училище, заръча премиерът.

Той заповяда да се изгради магистрала от знание. Само така можем да постигнем и по-голяма производителност на труда според Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев на свой ред подчерта, че проблемът е на входа на образователната система. 1/4 от ромчетата и 10% от турчетата не посещават училище. Целият държавен ресурс трябва да е ангажиран с това всяко дете да посещава училище.

Кабинетът готви както санкции, така и мотивации, за да учат децата и да остават в училище. Проблемите не се делят по ведомства, категоричен бе Дончев.

Мерките започват още от тази учебна година. Това е само началото, увери вицепремиерът. Битката трябвало да започне още от последните години на детската градина.

Просветният министър Красимир Вълчев е убеден в успеха на мерките срещу преждевременното отпадане на учениците. Той иска мотивирани учители. Тук премиерът Борисов отново взе думата и настоя за особени стимули за учители, които работят с деца, които са в по-трудна среда. Той си спомни за майка си, която е била учител и като се е прибирала от работа споделяла: "Надула ми се е главата."

Министър Вълчев обеща, че държавата ще впрегне всички усилия да реши проблема с отпадащите ученици. Специални екипи ще идентифицират децата в риск. Ще се издирват децата, които не посещават училище и ще се търси сметка защо детето не е на училище.

Местната власт и полицията също ще се включат в процеса. Ще се влиза в махалата, за да се види какъв е проблемът-дали е липса на обувки или липса на желание да се посещава училище. Ще се работи и с родителите на отпадащите деца, според министъра на образованието. / news.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.