Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Русия бясна заради надпис "БКП са терористи" на паметника на съветската армия

Русия бясна заради надпис "БКП са терористи" на паметника на съветската армияснимка: clubz.bg

Русия е изпратила нота до Министерството на външните работи на България с настояването за разследването на случай на вандализъм срещу паметника на съветската армия в София. Това обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Във връзка с инцидента нашето посолство в София изпрати нота до Министерството на външните работи на България с искане за задълбочено разследване на инцидента, привличане на виновните към отговорност и предприемането на необходимите действия за привеждане на мемориала в ред", посочва Захариева, като допълва: "Ние очакваме официалните български власти да предприемат мерки за недопускане в бъдеще на вандализъм срещу паметници от общата история на Русия и България."

"Формата на оскверняване показва незаконния характер на действията, ниския морал и културно равнище на хората, които са сторили всичко това", отбелязала още говорителката на руското външно ведомство.

"Ние смятаме, че вътрешнополитическите разногласия, които съществуват в страната членка на ЕС и НАТО, трябва да бъда предмет на обществен дебат, а не на хулигански актове. Казвам това, защото на тези паметници имаше надписи, които свидетелстват за някои вътрешни политически борби, конкуренция в тази страна", допълва Мария Захарова.

ТАСС твърди, че паметникът на съветската армия в центъра на София е бил осквернен от вандали. В основата на монумента се появи червен надпис, обвиняващ Българската комунистическа партия (БКП) в тероризъм. / news.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники