Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Радев: САЩ са стратегически съюзник, а с Русия трябва диалог

Румен Радевснимка: bgnes.comРумен Радев

Радев определи САЩ като стратегически съюзник на България и се обяви за задълбочаване на сътрудничеството с Вашингтон в областта на сигурността, борбата с тероризма, диверсификацията на енергийните източници.

Той се обяви също така за диалог между Русия и Европейския съюз. „Трябва да престанем да говорим за Русия, а да започнем да говорим с нея. Трябва да имаме диалог Русия-ЕС, за да имаме прагматични решения”, заяви президентът Румен Радев по време на среща с българските посланици в чужбина, предаде репортер на БГНЕС.

В речта си държавният глава за пореден път подчерта, че България трябва да има една външна политика. За него механизмът за изработване на единна национална позиция или консенсус е изключително важна задача. „Трябва да има една външна политика и тя трябва да бъде ясно дефинирана“, каза Радев.

Президентът посочи, че основната задача пред страната ни през следващата година е успешното провеждане на председателството на Съвета на ЕС, но това не е единствената ни задача. „Българската дипломация има непреходна роля да бъде гарант за просперитета на българския народ”, подчерта Радев.

Президентът смята, че българското правителство е задало ясни и добре структурирани приоритети за председателството на Съвета на ЕС. Той определи тези приоритети като амбициозни. „Но те не са, за да извлечем някакви страхотни ползи за България. Ползите ще дойдат на по-късен етап. Трябва да покажем, че България може да бъде лидер и може да управлява процесите в ЕС“, каза Радев.

Държавният глава се спря и на една от най-актуалните теми – бъдещето на Европейския съюз. Той подчерта, че „Европа на различни скорости е факт“. „Ние не можем да кажем на държавите, които са по-напред от нас да спрат и да ни изчакат. Напротив за нас най-важно е да знаем, че бягаме на същия стадион в същата писта“, заяви Радев.

По отношение на Шенген той каза, че българските институции работят в пълен синхрон по този проблем. „Мястото на България е в Шенген“, категоричен е Радев. За него е крайно несправедливо ние да защитаваме европейските граници, да се грижим за сигурността на европейците, а в същото време да нямаме достъп до единната информационна система.

Президентът Румен Радев подкрепя позицията на българското правителство на Бойко Борисов, че тръбите трябва да идват директно в България, защото това ще гарантира енергийната сигурност на страната и по-ниските цени на енергоресурсите

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники