Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В последните години все повече се завишава броят на българските училища в Украйна и Молдова

В последните години все повече се завишава броят на българските училища в Украйна и Молдоваснимка: bnr.bg

Председателят на Държавната агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев заяви, че в последните години все повече се завишава броят на българските училища в Украйна и Молдова.

По думите му в Бесарабия живеят българи, които много активно, задълбочено работят, запазили са своя език, култура, самобитност и идентичност. Според него нашите сънародници там имат нужда от изучаване и опресняване на своя книжовен български език и много от тях търсят и намират реализация в България.

По думите му тази година основно с техните усилия и голямата активност на вицепремиера Валери Симеонов е била дадена възможност на над 6000 българи от Украйна и Молдова да работят в сферата на туризма и услугите.

„Не е тайна, че има огромна нужда от квалифицирана, почтена и сериозна работна ръка. Вместо да се чудим от къде да внасяме работници, тъй като в България, поради тежката демографска ситуация, нямаме достатъчно налични хора, можем да разчитаме на нашите сънародници от Бесарабия, Македония“, допълни той.

Според него в предстоящата административна реформа, която ще се случва в Украйна, българските общности се борят и с тяхна подкрепа ще запазят целостта на Болградския регион, така че да не бъдат допуснати различните села да се смесват с други.

„Българската нация е съставена както от българите, които живеят в България, така и от огромната историческа общност, която живее зад граница, а и имигриралите по една или друга причина извън страната ни“, каза още председателят на ДАБЧ.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники