Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Женската заплата с 85 лв. по-ниска от на мъжете

Женската заплата с 85 лв. по-ниска от на мъжетеснимка: akcent.bg

Жените получават 85 лв. по-ниски заплати от мъжете у нас. Това се твърди в доклад на социалното министерство за равнопоставеността на половете в България.

Според проучването жените получават средно 630 лв., а мъжете 715 лв. на месец. Само 11,3% от работещите жени в страната получават заплата между 1000 и 2100 лв., докато при мъжете делът на високоплатените е 23 на сто. 43,8% от жените пък са на ниски заплати до 500 лв.

Най-голяма е разликата в заплатите на мъже и жени в хотелиерството и ресторантьорството.По данни на Министерството на туризма средната работна заплата на жените тук е с около 19% по-ниска спрямо тази на мъжете.

Жените получават и със 115 лв. по-ниски пенсии от мъжете, показва още докладът на социалното министерство. Сред тях са и повечето безработни.

Докладът за равнопоставеност на половете показва, че 60% от завършилите висше образование в ЕС са жени, но мъжете шефове във фирмите са повече. В България, Македония, Хърватия и Словения жените представляват между 10 и 20% от членовете на управителни органи на борсовите предприятия, а тенденцията не е променяна от 10 г.

По данни на Министерство на икономиката жените, които са собственици на фирми у нас, са 40 000, а 18% от тях са собственици на големи предприятия. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.