Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

До 1 г. България и Румъния трябва да са в Шенген, смятат премиерите им

Михай Тудосе и Бойко БорисовМихай Тудосе и Бойко Борисов

Пет спогодби подписаха днес България и Румъния в резиденция "Евксиноград" край Варна. Те засягат сътрудничеството на двете страни в сферата на енергетиката, предоставянето на убежище на бедстващи кораби, взаимодействие в областта на вътрешната сигурност, икономиката и социалните политики.

По-късно по време на съвместната си пресконференция с румънския министър председател Михай Тудосе премиерът Борисов очерта три приоритетни проекта, по които двете страни ще работят в близките години. Това са два нови моста над над р.Дунав - втори при Русе - Гюргево и още един при Никопол – Турну Мъгуреле, както и магистрала от около 200 кв., която трябва да свърже Констанца, Варна и Бургас. В рамките на втория проект вече е възложено проучване за изграждането на жп линия и скоростен път, каза Борисов.

И за трите проекта вече има инвеститори, те не са в конфликт един с друг и ще дадат тласък на икономическото развитие в региона, ще облекчат транспортните компании, каза още Бойко Борисов.

България и Румъния работят и по създаването на съвместни търговски къщи, които да си сътрудничат в износа на земеделска продукция – зеленчуци, прясно и охладено месо към страните от Близкия Изток и Арабския свят, казаха по време на пресконференцията си премиерите на България и Румъния.

"В сътрудничество с частния бизнес двете страни могат заедно да покрият този неизчерпаем пазар" каза Бойко Борисов.

Според Михай Тудосе България и Румъния са "обречени" да вървят заедно и по пътя си към Шенгенското пространство. Според него въпросът е политически и по всеобщото мнение на европейските ни партньори формални пречки за присъединяването към Шенген няма като това би трябвало да се случи най-късно до една година.

Борисов припомни, че България се намира на едно от най-критичните места по пътя на мигрантския поток към Централна Европа. "Ние имаме сухопътна граница и с Турция и с Гърция, но благодарение на общите ни усилия с Румъния вече сме постигнали "нулева миграция", каза премиерът.

"Повечето от европейските ни партньори са категорични, че по отношение на опазването на външните граници на Европейския съюз България и Румъния се справят много по-добре отколкото редица шенгенски страни, каза още Борисов. Тази оценка е дадена от най-високите инстанции в Съюза". / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники