Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В МВнР на Русия се откри изложба по повод 25 годишнината от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между България и Русия

В МВнР на Русия се откри изложба по повод 25 годишнината от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между България и Русия

На 4 октомври в сградата на Министерството на външните работи на Русия се състоя церемония по откриването на изложба по повод 25 годишнината от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация. На изложбата са представени документи от Архива на външната политика на РФ, а също и снимки, обхващащи ключовите моменти от взаимодействието на двете страни в последните години.

С приветствени слова изложбата откриха заместник-министърът на външните работи на РФ г-н Алексей Мешков и посланикът на Република България в Русия г-н Бойко Коцев.

Заместник-министър А. Мешков отбеляза, че руско-българските контакти имат дълбоки исторически корени. Двата народа честват Светите братя Кирил и Методий, заложили основите на общата ни писменост, и се гордеят със славните победи в борбата за свободата и независимостта на България. Той заяви, че отношения между Русия и България, опирайки се на натрупаните традиции и неподвластни на конюнктурата, ще могат да разкрият мащабния потенциал на двустранното сътрудничество.

В своето изказване посланик Бойко Коцев подчерта, че договорът от 1992 година става първият рамков българо-руски договор в историята на съвременните ни отношения, който фиксира прехода от идеологизирани към основани на принципите на международното право двустранни връзки. Българският посланик отбеляза, че животът е винаги по-богат от нормативно установените рамки и цялата история на българо-руските отношения е свидетелство за това.

Договорът за приятелски отношения и сътрудничество е подписан на 4 август 1992 г. по време на официалната визита на президента на Русия Борис Елцин в България. Подписването му от президентите Борис Елцин и Жельо Желев поставя основите на развитието на двустранните българо-руски отношения в новите международни условия, в духа на партньорство и взаимно уважение.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.