Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В Перник стартира инициатива за възстановяване на паметта на белоемигрантите в България

В Перник стартира инициатива за възстановяване на паметта на белоемигрантите в България

В Перник започва инициатива за възстановяване на паметта на белоемигрантите в България. След 1921 година градът е станал един от центровете на руската белоемиграция у нас. Перник съхранява изключително богата памет за историята и живота на немалка белогвардейска колония, наброявала между 5000 - 6000 човека. Тази голяма колония се установява точно в Перник, защото градът тогава се обособява като индустриалното сърце на България.

В старото гробище на града се намира първият и единствен в България паметник на белоемигранти у нас. Предстои монументът да бъде ремонтиран, а пространството около него облагородено.

Паметникът много наподобява Руски паметник в София. Той е от железобетонна конструкция, завършвал е с кръст и на самия паметник има една плоча с изключително силен текст: "От русите, за русите". Една голяма част са напуснали пределите на Перник и на България, но в Перник все още има наследници на някои от фамилиите белоемигранти, които са намерили препитание в нашия град, разказа в "Хоризонт до обед" Венцислава Крумова, директор на РИМ – Перник. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.