Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Екатерина Захариева откри новото българско консулство в град Тараклия

Екатерина Захариева откри новото българско консулство в град Тараклия

За увеличаване на българските инвестиции в различните сектори на икономиката на Молдова, призова вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Заедно с молдовския й колега Андрей Галбур тя откри на тържествена церемония новото българско консулство в град Тараклия.

Знам какви усилия коства това, толкова години да се запази българският език, традиция и култура. Знам, че е имало години, в които, дори и да е имала желание българската държава, й е било трудно да помага. Слава богу, тези години са в миналото. Един от основните ни приоритети, вижте колко сме фокусирани върху това, е наистина подпомагане на българската общност зад граница.

Изборът на мястото не е случаен. В Молдова живее една от най-големите български исторически общности в чужбина.От около 65 хиляди етнически българи в страната - 57 процента живеят в Южна Молдова. Тараклийският район е обособен като български национално културен център от 95 година, а град Тараклия, столицата на българския център в Молдова, е населен предимно с етнически българи. Тук се намира и единственият български университет зад граница - тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак".

До момента консулското обслужване се извършваше единствено от българското посолство в Кишинев. С откриване на консулство и в Тараклия ще отпадне необходимостта нашите сънародници от Южна Молдова да пътуват до консулската служба в столицата на Молдова и да отделят сериозен времеви и финансов ресурс, за да получат консулски услуги. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.