Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В България не достигат около 450 общопрактикуващи лекари

В България не достигат около 450 общопрактикуващи лекариснимка: investor.bg

В страната вече има недостиг на общопрактикуващи лекари и той е около 450 специалисти. Това каза днес във Варна зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Галинка Павлова по време на кръгла маса за проблемите на здравеопазването.

По думите й същата е картината и по отношение на лекарите от различните специалности.

Има населени места и цели региони, където обезпечеността с лекари е едва около 20%, посочи Павлова, цитирана от БТА. Особено критична е ситуацията в Търговище, Смолян и Разград.

В извънболничната помощ недостигът на специалисти също започва да става критичен, сочат данните на БЛС. Близо една трета от лекарите са на възраст над 50 години, освен това голяма част от тях работят почасово.

Освен при медицинските сестри, има огромен недостиг и на акушерки, допълни Райна Бояджиева, председател на Районната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Тя посочи, че във Варна най-възрастната работеща акушерка е на 78 години.

Основните проблеми за намирането на кадри са ниските стартови заплати от 500-600 лева и липсата на ясна перспектива за развитие, посочи Бояджиева. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.