Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕК изрази задоволство от отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния

ЕК изрази задоволство от отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния

Европейската комисия приветства днес предстоящото отпадане на визите за Канада за граждани на България и Румъния. Това постижение се дължи на големите дипломатически усилия и на ангажиментите, поети на политическо и техническо равнище от страна на ЕС, Канада, България и Румъния, отчита комисията. В съобщение на ЕК по този повод е цитирана еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел, която определя отпадането на канадските визи като ясен сигнал за българите и румънците, както и за света, че Европа е обединена и решена да няма "втора класа" граждани.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос допълва, че утре за българите и румънците ще бъде "голям ден". По неговите думи отпадането на визите показва, че дипломатическите усилия и търпеливата работа са плодотворни. Аврамопулос добавя, че постигането на пълна визова реципрочност за всички граждани на ЕС е водеща задача и комисията ще продължи да работи за постигането на резултати.

За да се постигне т. нар. визова реципрочност е необходимо всички държави, чиито граждани пътуват до ЕС без виза, да не изискват визи за европейците, които ги посещават. Засега САЩ изискват визи за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.