Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Общините ще решават на кои места да пуснат безплатен интернет с пари от Европа

Мария ГабриелМария Габриел

Общините ще решат кои са важните на тяхна територия места, на които да пуснат безплатен интернет с финансиране по европрограмата Wifi4EU. Това каза днес по Нова телевизия еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

С гласуване в европейския парламент през септември беше решено за програмата Wifi4EU да бъдат отпуснати 120 млн. евро. Мария Габриел поясни, че всяка точка за достъп трябва да работи без прекъсване три години и това ще се следи дистанционно.

Еврокомисарят се ангажира формулярите за кандидатстване по програмата да са максимално опростени, за да не затрудняват общините. Мария Габриел допълни, че има идея да предложи разширяване на покритието на програмата и към Западните Балкани.

Към момента целите на програмата са да покрие 8 хиляди местни общности в целия ЕС. Достъпът до мрежата ще бъде опростен - след първоначална регистрация потребителите ще могат автоматично да се свързват към всяка точка за достъп WiFi4EU в Европа. Инициативата ще е отворена и към нея ще могат да се присъединяват и съществуващи до момента обществени мрежи. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.