Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Според бизнеса корупцията и престъпността се засилват

Според бизнеса корупцията и престъпността се засилват

Слабо доверие в съдебната власт и усещане за нарастваща корупция и престъпност показа традиционната за края на годината анкета на Българската стопанска камара сред бизнеса. За 2018 г. очакванията на над половината от работодателите са за ръст на енергийните цени, поскъпване на суровините, на фискалната и регулаторната тежест.

Според 58.2% от участниците в проучването, корупцията е нараснала (при 46% през 2016 г.), а според 50.6% се увеличава престъпността (при 42% през 2016 г.).

Спрямо предходната година положителна тенденция е, че ръст в нивата на регулаторната тежест и на сивата икономика отчитат средно около 42% от анкетираните, при средно 50% през 2016 г.

Продължава да е твърде нисък процентът на отговорилите, че се подобрява достъпът до правосъдие – 11.4% през 2017 г. при 9% през 2016 г. Повече от половината анкетирани отбелязват, че не е настъпила промяна спрямо предходната година по този показател, а 21,5% са на мнение, че дори е налице влошаване.

Спрямо предходните две проучвания, тази година оптимизмът за общото развитие на икономиката надделява. 41% от анкетираните очакват икономически ръст, но точно толкова са и реалистите, според които няма да настъпи промяна. Най-малко са песимистите (17%), според които е възможен спад в икономическото ни развитие.

Проучването отчита умерен оптимизъм за 2018 г., който обаче в голяма степен се помрачава от неудовлетвореност от работата на институциите, притеснения за ръст на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и дефицит на качествена работна ръка, коментират авторите на проучването. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.