Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бойко Борисов: Мишел Барние е на наша страна

Бойко Борисов: Мишел Барние е на наша странаснимка: bgnes.com

Надявам се в следващите 6 месеца да бъдем добър тандем и да придвижим максимум преговорите за Брекзит напред. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на съвместен брифинг в Министерски съвет с главния преговарящ, отговорен за провеждането на преговорите с Обединеното кралство Мишел Барние, предаде репортер на БГНЕС.

Имах възможност да срещна с депутати от българското Народно събрание, със синдикатите и работодателите. По време на дискусията, която проведохме навсякъде в ЕС, върху залога на напускането на Обединеното кралство на ЕС и по време на тези преговори, които започнаха през юни 2017, българското председателство след председателството на Испания ще бъде изключително важно, заяви от своя страна Мишел Барние.

Миналия петък беше чест за мен да участвам на заседанието на държавните глави на ЕС. Премиерът Борисов присъстваше, сложихме край на първия етап на преговорите, споразумяхме се с Обединеното кралство върху условията на разделянето ни. Една от темите засяга България, темата за положението на гражданите, които живеят и работят в Обединеното кралство, те са много - десетки хиляди, но има и британски граждани, които са решили да живеят в България. Постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор за напускането на Обединеното кралство на ЕС, за да може да се гарантират правата на всички граждани, подчерта Барние. Той съобщи още, че ще започнат преговорите по преходния период през февруари, а през март ще започнат разговор с британците върху бъдещите връзки.

Благодаря на Борисов за поетия ангажимент, България е добре подготвена, настъпват много важни дати. Ще продължаване преговорите с Обединеното кралство, заяви още Барние.

Борисов припомни, че по време на срещата си с Тереза Мей в Лондон, са поети ангажименти за пожизнено гарантиране на правата на българските граждани във Великобритания. „Българските граждани на Острова трябва да знаят, че сме се разбрали техните права да бъдат изцяло защитени”, увери Борисов.

Той каза, че социално-икономическият залог е изключително голям – и за Европа, и за Великобритания. „Ако Брекзит не се проведе с правилни стъпки може да имаме щети за милиарди и хиляди човешки съдби на кръстопът”, каза премиерът.

Мишел Барние е на наша страна по отношение на Кофезионната политика, каза още Бойко Борисов и отново сравни Брекзит с тежък развод на семейство и надеждата си Великобритания да се върне в Европейския съюз. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.