Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

От 1 януари вдигат заплатите на военните

Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов

От 1 януари ще бъдат увеличени заплатите в армията. Между 10 и 11% е увеличението, искаше ми се повече, но това са реалностите на бюджета. С тези 70-80 лева, които ще получат кадровите военнослужещи, няма как да привлечеш за около 720 лв. млад човек. Сега заплатите ще са около 800 лева. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред БНТ.

Красимир Каракачанов поясни за ремонта на самолетите МИГ, че изчакват решението на КЗК, след това на Административния съд и продължават по старата процедура - пряко договаряне с фирмата производител. Министър Каракачанов беше категоричен, че при тази сделка посредници няма да допусне в никакъв случай, защото това е изгодно за държавата.

"В България с всичките приказки за прозрачност и борба с корупцията има закони, които така са направени, че да стопират всяка една обществена поръчка, както, например, в армията е блокирана обществената поръчка за храната на войската две години и се мотае между съдебните инстанции", коментира Красимир Каракачанов.

Той заяви, че Законът за обществените поръчки трябва да бъде променен и когато става въпрос за национална сигурност, бойна техника, подобни процедури да не могат да бъдат правени.

Министърът на отбраната поясни какво се случва с обжалващите, какви правни хватки използват за спиране на сделката за ремонт на МИГ-овете и как парите, с които разполагат до края на годината за изтребителите, изгарят. Тази сага трябва да приключи до края на януари, средата на февруари и след това да търсят пак пари - Министерство на отбраната има част от парите, а другите пари трябва да бъдат осигурени целево от държавния бюджет.

Каракачанов не изключва да има и геополитически причини за обжалване на преговорите с руския консорциум РСК МиГ - "тези играчи в България, които бяха свикнали 20 г. да се намесват при ремонта - няма как това да остане скрито. Аз няма да отстъпя, посредници в тази сделка няма да има", категоричен е военният министър.

Каракачанов припомни, че военното министерство трябваше да получи 22 млн. лева за ремонт на изтребителите, на предишното заседание на МС са гласувани 19 млн. лева. Работната група приключи дейността си, може да започне с ремонтно-възстановителните дейности на самолетите.

Жалбата е изпратена през Ди Ейч Ел от Киев, явно документът вероятно е написан от български адвокат, но няма документ, който удостоверява, че този човек има право да прави това. Няма превод на фирмата, от името на която е изпратена жалбата, заяви министърът.

По закон при подобна жалба за отстраняване на нередностите изпращачът има три работни дни - днес, утре и на 2 януари 2018 г. Парите, които трябваше да усвоим до края на годината, правителството ще ползва за други цели. В средата на януари трябва да започне тази смешна сага. МО има част от парите, другите трябва да са осигурени целево, обясни Каракачанов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.