Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

43% от българите вярват в успешно европредседателство

43% от българите вярват в успешно европредседателство

43% от българите смятат, че българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде успешно. Това сочат данни от социологическо проучване на изследователски център "Тренд" относно нагласите на българите към европредседателството.

На въпроса дали председателството на България на Съвета на ЕС ще бъде успешно 16% от анкетираните са дали отрицателен отговор. Прави впечатление обаче, че почти толкова, колкото смятат, че европредседателството ни ще бъде успешно, нямат мнение по посочения въпрос - 41% от българите са отговорили, че не знаят или не могат да преценят.

По този въпрос се наблюдават сериозни разлики между мненията на привържениците на двете най-големи политически сили у нас - ГЕРБ и БСП. Избирателите на ГЕРБ са оптимистично настроени по въпроса - според тях председателството безспорно ще бъде успешно. Симпатизантите на социалистите обаче са далеч по-резервирани, въпреки че и при тях превес имат по-скоро оценките, че председателството ще бъде успешно.

Според данните на "Тренд" 76% от българите смятат, че българското председателство на Съвета на ЕС е важно за страната ни. 9% от анкетираните са посочили, че европредседателството не е важно за България, а 15% нямат мнение по въпроса.

Иначе като цяло българите са информирани и запознати с това, че България поема председателството на законодателния орган на ЕС. 85% от запитаните са отговорили, че знаят, че от 1 януари страната ни става домакин на Съвета на ЕС. 13% са отговорили, че не са запознати с това, а 2% не са дали отговор на въпроса.

37% от българите са на мнение, че страната ни е подготвена да председателства Съвета на ЕС. 28% са на противоположното мнение - България не е готова за това. 35% от запитаните нямат мнение.

По този въпрос отново се забелязват сериозни разлики между позициите на привържениците ГЕРБ и БСП. Над три четвърти от симпатизантите на ГЕРБ смятат, че България е подготвена, докато сред червените привърженици доминира мнението, че страната ни не е подготвена.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.