Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Доклад: Русия има доминираща роля в икономиката на България

Доклад: Русия има доминираща роля в икономиката на България

Русия има значително влияние върху политиката, бизнеса и енергийния сектор на България, въпреки че страната ни е членка на ЕС и НАТО. Това се твърди в обширен доклад на американски конгресмени демократи, който предупреждава за растяща руска намеса из цяла Европа.

"Русия упражнява влияние върху България чрез доминиращата си роля в икономиката ѝ, главно в енергийния сектор, както и чрез пропаганда, отношения с политически партии, културни връзки и силно влияние върху българската армия, която продължава да разчита на екипировка от съветско време", пише в доклада на конгресмените демократи.

"Устойчивите исторически отношения на България с Русия я прави уникална сред другите страни в ЕС и НАТО и изисква постоянна бдителност за ефектите от руското влияние върху страната."

Това е първият доклад на Конгреса на САЩ, в който подробно се описват руските усилия за подкопаване на демокрации от президентските избори в САЩ през 2016 г. досега.

Той е в обем от над 200 страници и е изготвен по инициатива на сенатор Бен Кардин от щата Мериленд, най-високопоставения демократ в сенатската комисия за външните работи, но не е подкрепен от републиканците в комисията.

Кардин обясни, че е поръчал доклада, за да могат американците да видят "истинските измерения и обхват" на усилията на руския президент Владимир Путин да подкопава демокрацията по света. Той обвини Путин в "неуморни му атаки за подриване на демокрацията и върховенството на закона в Европа и САЩ".

Москва влияе на България чрез мека сила и енергийна зависимост

БСП поддържа добри отношения с Москва, а лидерката ѝ Корнелия Нинова призовава за падане на европейските санкции срещу Русия, изтъква доклада. "Атака"непрестанно иска по-близки отношения с Русия и се противопоставя на членството на Бъргария в Евросъюза и НАТО. Волен Сидеров започва предизборната кампания на партията си през 2014 г. в Москва, изтъкват още американските конгресмени.

В доклада се отбелязва, че правителството на Бойко Борисов декларира спазване на ангажиментите към ЕС и НАТО.

"Докато историята на българо-руските отношения се корени в освобождението от османска власт, модерните методи за влияние на Москва са фокусирани върху меката сила, енергетиката, политическото и културното влияние."

Комисията по външна политика на американския Конгрес цитира наскоро проведено изследване на неправителствената организация GLOBSEC, според което 70% от българите имат положително мнение за Владимир Путин. Това е най-високият дял от страните в ЕС.

Най-очевидна е доминацията на Русия в енергийния сектор, пише в доклада. България е почти напълно зависима от руския внос на нефт и природен газ. Страната ни разчита на Москва за внос на суровини за АЕЦ Козлодуй, която произвежда 35% от електроенергията у нас.

Като една от най-бедните страни в Европа, чието население е застаряващо, социалните фактори играят голяма роля за успеха на руските кампании в България.

Чрез фондацията "Руский мир" руското правителство подкрепя организации, които "в партньорство с Руската православна църква популяризират руския език и руската култура". В България има шест подобни руски центъра, се отбелязва в доклада.

Русия използва президентските избори през 2016 г., за да се намеси в българската политика. По време на предизборната кампания тогавашният директор на Руския институт за стратегически проучвания Леонид Решетников посети България и се срещна с Корнелия Нинова, припомня докладът и продължава със съмненията около предполагаем стратегически документ, който да помогне за спечелване на изборите.

Издигнатият от БСП кандидат печели изборите. Откакто е президент обаче, Румен Радев декларира подкрепа към ЕС и НАТО.

Кремъл продължава да се меси във вътрешната политика на България и след това. Над 300 български сайта разпространяват проруска пропаганда преди парламентарните избори през 2017 г. Троловете, финансирани от Кремъл, също играят значителна роля за утвърждаване на руското влияние у нас.

България все пак има дейно участие в мисиите на НАТО, изтъква докладът. Остарялата военна екипировка, за чиято поддръжка страната ни разчита главно на Русия обаче затруднява пълноценното изпълнение на задълженията.

Българското правителство трябва спешно да намали зависимостта си от руското оръжие "в светлината на Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции", пише в доклада. Този закон дава право да се наложат санкции на страни, които са тясно свързани с Русия в секторите на отбраната и енергетиката.

Какви мерки да вземат САЩ?

Някои западни демокрации са реагирали с агресивни контрамерки на руското влияние, но президентът Доналд Тръмп не е предложил никаква стратегия за защита на САЩ от системната намеса на Кремъл. Там продължава разследването за намеса на Москва в президентските избори от 2016 г.

В доклада се настоява американското правителство да финансира и използва в пълна степен Центъра за глобална ангажираност на Държавния департамент, който според авторите е затруднен от "липса на усещане, че е нужна спешна реакция и от самоналожени ограничения" под ръководството на държавния секретар Рекс Тилърсън. Този център бе създаден през 2016 г. за борба с терористичната пропаганда, а впоследствие правомощията му обхванаха и борбата с руската пропаганда съгласно нормативен акт, изготвен от сенатори от двете партии.

В доклада се говори за продължаващи от години кибератаки, дезинформация, прикрити операции в социалните медии, финансиране на маргинални политически групи, корупция и, в най-крайните случаи, опити за убийство и военни операции, които са дестабилизирали крехките демократични правителства на Украйна и Грузия.

Документът се опира в голяма степен на открити източници на информация, както и на разговори с европейски дипломати и други правителствени служители. / Клуб Z

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники