Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Протестът в подкрепа на Национален парк „Пирин“ премина границите на България

Протестът в подкрепа на Национален парк „Пирин“ премина границите на Българияснимка: bnr.bg

Протестът ни е за Национален парк „Пирин“, но и срещу корупцията на всички нива, срещу зависими политици, които не желаят да спазват законите. Това е и протест срещу беззаконието! Защото Пирин и неговото спасяване са символ на всичко това! С тези думи природозащитните организации, обединени в коалицията „За да остане природа в България“, призовават всички българи у нас и зад граница, които милеят за страната си да се присъединят в протестните действия срещу решението на МС от 28.12.2017, даващо възможност за строителство в НП „Пирин“. Те искат също оставката на Нено Димов като министър на околната среда и водите, предложил това решение, обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и международен одит на концесията с участието на гражданското общество.

В отговор министър Димов увери защитниците на Пирин, че няма да се строят хотели и спа съоръжения, а само спортна инфраструктура. С промяната в плана се дава възможност да се правят и водохващания за питейни нужди. Въпреки това еколозите са категорични, че решението на Министерски съвет отслабва защитата на Пирин, като отваря врати за сеч на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години. Пирин е дом на мечки, вълци, диви кози, редки видове сови и кълвачи, както и на над 70 ендемични растения, от които над 30 се срещат само там. Затова никакво компенсаторно залесяване не би могло да възстанови пораженията от унищожаването на природата на Пирин. Това е и единственият национален парк, който попада в списъка за природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

В защита на парка в МОСВ са внесени над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят.

Виждаме в десетки градове в Европа, но и в Австралия как български граждани, живеещи там, излизат и организират сами протести в подкрепа на НП „Пирин“, които съвпадат с тези в София и в страната – отбелязва екологът, известен защитник на природата в България, Борислав Сандов. – Това подсказва, че българската диаспора все още има чувствителност по тези въпроси, което е много важно. И ако за нея опазването на природното и културното наследство на България продължава да бъде кауза, това означава, че България трябва да работи много повече по линия на съхранението и популяризирането на това наследство, за да държи връзка с българите в чужбина, които чувстват това като част от своята идентичност. Надявам се, че именно с подкрепата на сънародниците ни зад граница и на нашите партньори в Европейския парламент ще се стигне до разплитането на казуса Пирин. Тогава ще излязат на дневен ред истински важните въпроси, свързани с развитието на туризма. На практика ски услугите са много по-скъпи от тези в реномирани европейски курорти, но цените за настаняване и цените на удоволствията са в пъти по-ниски. Банско се превръща в евтина алкохолна дестинация, подобно на Слънчев бряг, където се вихрят всякакви пороци, за които никой не смее да говори.

Изместването на фокуса от истинските проблеми с твърдение, че се дава зелена светлина за изграждането на втора кабинка, създава илюзията у мнозина, че протестиращите са против развитието на ски туризма. Повечето от тях са млади хора, които карат ски и сноуборд, катерят се по планините и са влюбени в природата. Защото са се докосвали неведнъж до най-суровите й форми, далеч от кръчмите и луксозните хотели, които превземат къс по къс българската природа. Някога Банско беше едно спокойно градче, известно като родно място на народния будител Паисий Хилендарски и на поета Никола Вапцаров. От къщите му лъхаше уют и чистота, както повечето селища във високите планински масиви. За планинарите там свършваше „цивилизацията“, за да започне изкачването към втория планински големец в страната – Вихрен, 2914 м.

Хората, които живееха там и се препитаваха от местен туризъм, който беше целогодишен и свързан с планината Пирин, вече нямат място там – отбелязва Борислав Сандов. – Монополизацията на самия туристически сектор и ски-зоната се отразява на всичко това. Малкото китно градче, разположено между Рила, Пирин и Родопите, загуби своя автентичен облик с типичните планински къщи, вкусна храна и красива природа и е много жалко. България не може да се конкурира с Алпите по наклон, височина или дължина на пистите. Пирин е сто пъти по-малък от Алпите и ако ние не предлагаме качество, което е свързано с национално-културната ни идентичност, работим срещу себе си. Наред с това, с изсичането на гората се създават условия за ерозия и наводнения. Затова, преди време река Глазне, която минава през града, преля и наводни всичко наоколо. И колкото повече се сече, толкова по-големи ще са щетите от наводненията. Създава се риск и за човешки жертви.

Казват, че когато фактите говорят, боговете мълчат, но дали фактите в подкрепа на опазването на Пирин ще убедят политиците ни да променят решението си? Трябва да намерим баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие, а не консенсус, подчерта преди дни министър Димов. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.