Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Евробарометър: Българите са втори по положителна представа за ЕС

Евробарометър: Българите са втори по положителна представа за ЕС

Средно 57% от българите имат цялостна положителна представа за Европейския съюз и близо половината българи (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Това сочат резултатите от последното допитване "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия.

Общо 57% от българите имат положителна представа за ЕС, което ги нарежда на едно от водещите места по този индикатор, заедно с Ирландия (59%), Люксембург (57%) и Португалия (53%). Едва 14% от анкетираните в страната имат отрицателна представа за Съюза, а една четвърт са с неутрална нагласа. Като цяло данните показват явна поколенческа граница в представите за ЕС у нас. Сред 82% от младите до 24 години тя е положителна, докато този дял е на половина сред хората на възраст над 65 г.

Данните показват, че колкото по-млади, по-политически заинтересовани, поикономически стабилни и по-удовлетворени от живота си са респондентите, толкова по-сигурни са в оценката си за правилната посока, в която върви ЕС в момента.

Очаквания за бъдещето

Въпреки противоречивите нагласи относно актуалното състояние на Общността, 57% от европейските граждани на страните-членки са оптимисти относно бъдещето на ЕС. Водещи по увереност са гражданите на Ирландия, Люксембург и Малта.

Оптимистично за бъдещето на ЕС мислят три пети от българите на възраст над 15 г.. Този резултат е съпоставим с измерения в Естония и Белгия, близък до средноевропейския. Това, което отличава общественото мнение в България по този показател обаче е значително по-високият дял спрямо средния за страните-членки, на гражданите, които заявяват твърда увереност в бъдещето на ЕС. Тук България се нарежда на първо място с 14% твърди оптимисти, заедно с Ирландия.

Какво е ЕС за българите

На първо място, 60% от участниците в изследването посочват, че ЕС е свободата да се пътува, учи и работи навсякъде в Съюза. Многообразието от култури и демокрацията са следващите две най-ярки представи, с които българите свързват ЕС. Отвъд конкретните идеи, за българите образът на Европейския съюз носи изразените черти на модерен (80%), демократичен (75%) и прогресивен (67%). Въпреки тези характеристики, близо 50% от запитаните възприемат ЕС и като "отдалечен", почти идентичено с измерения на средноевропейско равнище. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники