Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

След 34 годишна пауза на посещение в България е алжирски външен министър

След 34 годишна пауза на посещение в България е алжирски външен министър

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес в София с колегата си от Алжирската народна и демократична Република Абделкадер Месахел. Това е първото посещение на алжирски външен министър у нас за последните 34 години.

По време на разговорите двамата първи дипломати се обединиха около мнението, че пропуснатите през последните години възможности за сътрудничество между България и Алжир в областта на икономиката, туризма, културата и образованието трябва да бъдат компенсирани и начертаха конкретни стъпки, чрез които да бъде развиван неизползвания потенциал.

Възраждането на търговско-икономическите отношения с Алжир е от приоритетно значение за България. Първият ни дипломат подчерта, че българският бизнес е способен да помогне на Алжир в амбицията им за диверсификация на икономиката. Според Захариева България има сериозен капацитет в сфери като енергетиката, възобновяемите източници, водните ресурси, земеделието, високотехнологичните отрасли и др., който може да сподели с алжирските си партньори.

Алжирският народ познава добре България заради отличната работа на хилядите български специалисти от различни сфери на икономиката, които са работили в страната. С България е тясно свързано и национално освободителното движение на Алжир. Един от неговите герои е покойният български капитан Васил Вълчанов. Това заяви алжирският първи дипломат пред своя домакин. Министър Месахел изтъкна още, че сред познатите и обичани в страната му българи се нареждат и имената на режисьори, художници и лекари. По време на срещата той отбеляза и голямата роля на България и българското образование за създаването алжирски специалисти в областта на инженерните науки и медицината.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники