Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Вицепрезидентът: България трябва активно да работи с българите зад граница

Вицепрезидентът: България трябва активно да работи с българите зад граница

„България не трябва да бъде мащеха за сънародниците ни в чужбина, а активно да работи с тях. Комуникацията и взаимодействието между българската държава и българите в чужбина трябва да се подобрят – в тази посока работи президентската институция.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в посолството на България в Берн с представители на българската общност в Конфедерация Швейцария.

„Българите зад граница са огромен потенциал за страната ни“, отбеляза Илияна Йотова. Българите в Швейцария по официални данни са малко над 8 хиляди, повечето от които са висококвалифицирани специалисти.

Илияна Йотова запозна присъстващите с дейността на Съвета за работа с българите в чужбина, която в момента е съсредоточена върху Националната стратегия от 2014 г. и нейните слабости.

Сънародниците ни споделиха с Илияна Йотова силното си желание да поддържат жива връзката с България и да помагат на родината си.

Голям интерес среща подготвяната от вицепрезидента интернет платформа за българите навън, като сънародниците ни заявиха готовност да участват с идеи при реализирането й. По думите на Илияна Йотова интернет платформата ще съдържа събрана на едно място полезна информация за българите в чужбина и ще съдейства за задълбочаване на контактите между общностите ни извън България. Вицепрезидентът изтъкна необходимостта от създаване на регистър на българските общности в чужбина. Илияна Йотова отбеляза добрия синхрон между българските институции, които работят по темата за сънародниците ни извън България.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.