Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

САЩ критикуват България заради корупция и натиск върху ромите

САЩ критикуват България заради корупция и натиск върху ромите

Българската съдебна система не е независима, корупцията обхваща всички нива на управлението, тежките условия в затворите и трафика на хора, а малцинствата са обект на социално насилие. Това са някои от заключенията на Държавния департамент на САЩ в годишния му доклад за спазване на човешките права по света.

И в този доклад се отбелязва влошеното състояние на свободата на словото, но то не е поместено в групата на най-значимите нередности.

„Макар правителството да има механизми да разследва и наказва злоупотребите с власт и корупцията, прилагането на тези механизми е неадекватно и безнаказаността е проблем”, отбелязват от държавния департамент. Те изброяват корупционните практики, характерни за България (подкуп, конфликт на интереси, присвояване, търговия с влияние и др.), като подчертават, че те са характерни за всички нива от управлението и държавната администрация.

В същото време анализи на различни неправителствени организации посочват редица проблеми със защитата на правата на жените, децата (особено тези с увреждания) и представителите на различни религиозни и етнически малцинства. Това се съчетава с предразсъдъци в обществото срещу много от уязвимите групи.

Докладът е поредното външно наблюдение, което обръща внимание на влошаващата се медийна среда у нас: „Остават притесненията, че корпоративният и политически натиск, в съчетание с растящата и непрозрачна концентрация на медийна собственост и разпространителски мрежи и, на трето място, правителствената регулация на ресурси и подкрепа за определени медии заедно са нанесли смъртоносен удар на медийния плурализъм”.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники