Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румен Радев: Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България

Румен Радев: Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в Българияснимка: bgnes.com

За последните 7 месеца това е нашата трета среща, което е свидетелство за засиления интерес и волята на двете страни – България и Австрия, да задълбочават и развиват своите отношения, базирани на приятелство и взаимно доверие. В резултат на това нашият стокообмен възлиза на 1,2 млрд. евро, а Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с президента на Австрия Александър Ван дер Белен, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава посочи, че са обсъждани темите за общата политика за сигурност и отбрана, сътрудничество, европейският фонд за отбрана, както и нови механизми за повишена сигурност.

България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. Това каза президентът Румен Радев.

"С посещението ми в Русия през втората половина на май и с посещението на френския президент Макрон почти по същото време ние провеждаме единна европейска политика по отношение на Русия. Целта е да се търсят всички възможности за открит диалог и за проекти от взаимна изгода", каза Радев.

"За нас особено важно значение имат ситуацията в Турция и нашите връзки с Русия. Нашата позиция е много близка до позицията на България - мисля, че е необходимо не само да продължим дипломацията на посещенията, но и диалога с Русия", коментира президентът на Австрия Александър ван дер Белен. Той посочи, че Румен Радев ще посети Русия този месец, а Владимир Путин пък ще посети Виена най-вероятно през юни.

"Българското председателство на Съвета на ЕС в момента получава много добро признание - България успя да приключи голяма част от целите, които си беше поставила. Ние ще го поемем през средата на тази година и ще продължим и преговорите за Брекзит в една много сериозна тяхна фаза. Ще продължим и преговорите за Многогодишната финансова рамка на бюджета на ЕС", каза още Ван дер Белен.

"Оценяваме усилията на България за опазването на външната граница и се надяваме те да получат своето признание с влизане в Шенген", коментира Александър ван дер Белен.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.