Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България отбелязва Деня на Европа с визуална феерия

България отбелязва Деня на Европа с визуална феерия

Европа никога не е съществувала. Истинската Европа предстои да бъде създадена – казва през 1950 г. французинът Жан Моне, един от бащите на Европейския съюз, тогава комисар по планирането на Франция. Той не е привърженик на някакви абстрактни идеали, които ще обединят Стария континент, а разчита на икономиката като двигател на интеграцията. Съмишленик на Моне става френският министър на външните работи Робер Шуман. На 9 май 1950 г. той представя декларация за създаването на Европейската общност за въглища и стомана (учредена през 1951г.). С нея от 1952 г. в сила влиза и „общ пазар” на тези продукти.

Така от икономическата интеграция се тръгва към политическото и духовното обединение на нова Европа, основана върху общи ценности. От 1986 г. 9 май се отбелязва официално като Ден на Европа.

На 14 декември 1995 г. българският парламент гласува решение Република България да подаде официално молба за пълноправно членство в Европейския съюз. Започва дълъг процес на преговори. На 25 април 2005 г. на тържествена церемония в Люксембург България и Румъния подписаха договори за присъединяване към Европейския съюз от 1 януари 2007 г.

Влизането на България в ЕС беше очаквано с огромен ентусиазъм в страната. Милиони хора гледаха пряко по телевизията церемонията на 25 април 2005 г. с трогателен роден нюанс – химнът на Европа от 9-а симфония на Бетовен бе изпълнен на български, с неподражаемия тембър на хора „Мистерията на българските гласове”. За българите Европейският съюз бе преди всичко социално обединение, което работи за сигурност и просперитет в най-важните направления – икономика, заетост, жизнен стандарт, човешки права, социално подпомагане, възможности за образование. В хода на времето ентусиазмът премина в по-реалистично отношение, появиха се и нотки на евроскептицизъм. Голяма част от българите разбират, че участието в Европейския съюз все пак не е панацея, че освен социална общност, ЕС е също така либерално пространство, в което личният успех е от първостепенно значение. Като цяло подкрепата на българите за членството ни в Европейския съюз остава висока – 55 процента и е с 6 процентни пункта по-висока, отколкото през 2016-а, показва Евробарометър. Високи остават и очакванията на нашите сънародници. Основните приоритетни области, в които българите искат повече действия от страна на ЕС, са борбата с тероризма (61 на сто); с бедността и социалното изключване (40 на сто); с неконтролираната миграция (38 на сто). След тях идват проблемът с безработица (33 на сто), религиозният радикализъм (26 на сто) и организираната престъпност (24 на сто). Без съмнение, по-високата подкрепа за ЕС в края на 2017 г. е свързана с българското председателство на Съвета на ЕС, но също и с европейската политика за справяне с опасността от тероризъм и неконтролирана миграция.

2018 е годината на българското председателство на Съвета на ЕС. Атмосферата на 9 май – Деня на Европа, тази година ще бъде наистина празнична в София и страната. Вечерта в столицата от 21.30 ч. ще бъде представен 3D мапинг на сградата на Министерски съвет. Това е един по-нестандартен начин да отбележим Деня на Европа, коментира Теодор Стойчев, който ръководи Информационното бюро на Европейския парламент в София.

На фокус ще бъде Европейската година на културното наследство. В София се предвижда и Нощ на литературата. Събитието се организира съвместно с културните институти на страните – членки на ЕС и е насочено към популяризиране на европейската култура. Европейска нощ на литературата ще има и в още 11 български града, включително най-големите след София – Пловдив, Варна, Русе, в старата столица Велико Търново и др.

Празнични „по европейски” ще бъдат идните събота и неделя (12 и 13 май), когато столичният Южен парк бъде домакин на празника „Фамилатлон”, с щанд на Европейската комисия. Той е част от френското движение Фамилатлон и в България се организира за десета година от асоциация "Родители". Събитието е посветено на семейството, спорта и здравословния начин на живот, като включва много занимания за деца и родители. Сред тях ще бъде и забавната игра "Малката Европа", в която всяко семейство може да научи интересни факти за страните – членки на Европейския съюз. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.