Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България, Румъния, Сърбия и Гърция ще работят за общ транспортен пръстен

България, Румъния, Сърбия и Гърция ще работят за общ транспортен пръстен

България, Румъния, Сърбия и Гърция се споразумяха да работят за общ инфраструктурен пръстен който да свърже магистралите, жп линиите и пристанищата на четирите държави. Тази идея обяви премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателите на Румъния и Гърция Виорика Дънчила и Алексис Ципрас и президента на Сърбия Александър Вучич.

По думите на премиера Бойко Борисов транспортният пръстен ще включва пристанища, пътища и жп линии. Ще се събира една такса, но парите ще се разпределят между всички страни.

„Да направим като едно гише. Където и да обложиш стоката, където и да си, да имаш целия пазар. Единна такса. За да можем да улесним максимум товарите, да можем да вкараме от Африка и Азия товарите. Не мигрантите, а товарите, през нашите пристанища. Така ще свържем Варна, Бургас, Констанца, Букурещ, Русе, Александруполис, Кавала, Солун“, каза Борисов.

„С Румъния и Гърция можем много да настояваме Сърбия да стане член на ЕС, но има критерии, които трябва да се изпълнят“, каза още Борисов.

Следващата среща на лидерите ще е във Варна в края на септември. Борисов заръча до тогава министрите да са готови с графици и разчети за коридора Бургас-Александруполис. „С Румъния говорим за втори мост на Русе“, каза още Борисов. Той даде за пример, че мостът над Видин е натоварен 4 пъти повече от планирането.

„Ние искаме нашата четворка да вдигнем БВП, заплатите, пенсиите. Да се съревноваваме по този начин, а не с танкове и изтребители“, каза още Борисов. За пореден път подчерта, че в региона трябва компромис и приятелство.

„Винаги сме се отнасяли към Сърбия като страна от ЕС. Да реши проблема с Косово. Знам, че много ви боли и ви разбирам“, призова отново Борисов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники