Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Никой не контролира сделките "паспорт срещу инвестиции"

Никой не контролира сделките "паспорт срещу инвестиции"снимка: dnes.bg

Инвестициите, обещани от чужденци в замяна на българско гражданство, на практика не се контролират. Това следва от отговорите на различни институции на въпросите на "Сега".

Средно по петима чужденци годишно получават българско гражданство заради направени от тях инвестиции в страната, показват данните, предоставени от Министерството на правосъдието. Според статистиката от началото на 2013 до 21 май т. г. 27 лица са взели български паспорт с указ на вицепрезидента за значителен принос към икономиката ни. Законът урежда облекчена процедура по получаване на гражданство, ако чужденецът е вложил над 1 млн. лв. Предвижда се отмяна на натурализацията, ако инвестициите не се поддържат, но такъв случай за петте години няма, твърдят от ведомството на Цецка Цачева.

От министерството на правосъдието обаче не дават данни за произхода на инвеститорите - в информационната им система нямало такъв модул. А по въпроса за контрола уточняват, че удостоверенията за вложените средства се издават от други институции - Българската агенция за инвестиции (БАИ), Министерството на икономиката или банка.

От БАИ обясниха пред "Сега", че само издават сертификати на инвеститорите по представените им документи, а по-нататъшният контрол не влизал в "полето им на дейност". Освен това уточниха, че никой не ги уведомява, когато чужденец, вложил милион или повече, получи гражданство заради икономическия си принос у нас.

От Министерството на икономиката твърдят, че досега не са лансирали предложения за даване на българско гражданство заради инвестиции.

В периода 2011-2018 г. обаче МИ е номинирало 14 чужденци да получат право на постоянно пребиваване в страната за особени заслуги. От ведомството на Емил Караниколов посочват, че издават удостоверения на чужденци за инвестиции в български предприятия и за създадени работни места у нас.

Статистика води и Комисията по българско гражданство към президентството. От нейните публикувани отчети става ясно, че през 2017 г. чужденците, получили гражданство заради инвестиции, са 12. Сред тях обаче няма бизнесмени, които са вложили пари в производствени предприятия. Всички в групата са финансови инвеститори. Част от тях са купили облигации и съкровищни бонове за над 1 млн. лева, други са вкарали в наши банки едри суми на доверително управление.

Обобщените данни за 2017 г. показват, че общо 3857 души са получили българско гражданство на различни основания. Най-много са от Македония и Украйна. Следват Израел, Турция, Молдова, Сърбия, Русия. Българи са станали и по един пришълец от Австралия, Алжир, Великобритания, Конго, Куба, Германия, Нигерия. Предходната година българско гражданство са получили с 10 000 души повече - 13 410 души. Най-много от тях - заради произход. През 2015 г. новите българи са малко над 10 хиляди.

ИНВЕСТИЦИИ НА ХАРТИЯ

Разследване на "Биволъ" разкри, че част от обещаните от чужденци инвестиции, които са получили български паспорти, на практика не са реализирани. Справки в Търговския и Имотния регистър показват, че някои от тях просто са си купили скъпо жилище в България, но така и не са развили крупен бизнес, каквито са били прокламираните им намерения. Други дори и това не са предприели. На нито един от споменатите в разследванията не е отнет паспортът заради неизпълнени обещания. / Сега

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.