Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

МО ремонтира и старите руски танкове

МО ремонтира и старите руски танковеснимка: monitor.bg

Министерство на отбраната ще ремонтира 13 стари руски танка Т-72 и 60 мерника за тях, става ясно от вече пуснатата скандална обществена поръчка.

Новият шок идва непосредствено след решението за удължаване живота на 14 щурмови самолета Су-25, също антики от Студената война.

Изпълнението на поръчката, която трябва да се реализира в следващите 4 години, ще струва на бюджета ни близо 9,8 млн. лв. с ДДС. Планирано е ремонтът на танковете да глътне 8 млн. лв. или над 615 хил. лв. за машина. Мерниците пък ще бъдат ремонтирани в продължение на 5 години - по 12 на година срещу 1 360 000 лева.

Само преди дни Военното министерство пусна друга скандална обществена поръчка, с което на вятъра ще отидат близо 100 млн. лв. от хазната ни за ремонт на руските щурмовици СУ-25, базирани в авиобаза Безмер. За никого не е тайна, че разработката на този модел аероплани датира от края на 60-те години на миналия век и въпросните машини не отговарят по никакъв начин на натовските стандарти. Експерти казаха, че авиониката и мерниците им изобщо не са подменяни, само се заменят възли и агрегати в двигателите на самолетите. Така вместо в синхрон със съседните ни държави като Гърция и Турция, които отдавна разполагат с американски изтребители F-16, с каквито до края на годината ще се оборудват и румънските ВВС, МО цели да налее по всяка вероятност в ембаргова Русия огромна сума за поддръжката на никому непотребна, овехтяла военна техника.

Заради липсата на нови изтребители, съвместими със системите за отбрана на НАТО, за 14 години членство в Алианса България така и не участва в нито една съвместна мисия.

От Атлантическия съвет на България припомниха, че това е трета поредна подобна поръчка от началото на годината. "И това вече почти 30 години, откакто СССР престана да съществува, и почти 15 години, откакто България е в НАТО“, посочват от Съвета. / Монитор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники