Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България печели 25 млн. евро годишно от "златни визи", най-много са дадени на руснаци

България печели 25 млн. евро годишно от "златни визи", най-много са дадени на руснаци

Програмите на някои страни от Европейския съюз за продажба на паспорти и разрешителни за пребиваване на богати чужди граждани създават риск от пране на пари, защото някои от схемите не се управляват както трябва, заяви правозащитната група "Глобал уитнес", цитирана от "Ройтерс".

Правителствените схеми за търговия с гражданство или право на пребиваване срещу големи инвестиции в момента се прилагат в 13 държави - членки на ЕС – Австрия, Кипър, Люксембург, Малта, Гърция, Латвия, Португалия, Испания, Ирландия, Великобритания, България, Холандия и Франция. Унгария прекрати своята програма.

"Ако имате много пари, които сте придобили по съмнителен начин, осигуряването на нов дом далеч от мястото, откъдето сте крали, не е просто привлекателно, то е разумно", коментира Наоми Хъртс от "Глобал уитнес". По думите й проверките на хората, които са си купили гражданство или разрешително за пребиваване, не са задоволителни и излагат някои страни на рискове от корупция и пране на пари.

В съвместен доклад "Глобал уитнес" и "Трансперънси интернешънъл" призовават ЕС да установи стандарти за управлението на тези схеми и да разшири правилата срещу прането на пари, които в момента се прилагат само за банки и фирми за хазартна дейност, така че да обхванат всички участници в индустрията за продажба на визи.

Според данните на година България получава приходи от 25 милиона евро. Страната дава право на гражданство срещу инвестиция от 2013 г., а право на пребиваване срещу инвестиция - от 2009 г. За приходите от продажба на разрешителни за пребиваване няма информация. Българско гражданство досега са си купили 16 души, а право на пребиваване по схемата са получили 296 човека. В периода 2012 г. - октомври 2017 г. най-много руснаци (75) са получили "златна виза" в България, следвани от китайци (39), пакистанци (33), египтяни (28) и ливанци (25).

До декември се очаква Европейската комисия да публикува доклад за програмите в отделните държави от ЕС, заяви представител на съюза.

Какво се случва в ЕС

За десетилетие държавите от ЕС са генерирали около 25 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции от продажбата на най-малко 6 хил. паспорта и близо 100 хил. разрешителни за пребиваване. Испания, Латвия, Португалия и Великобритания са раздали най-голям брой - всяка над 10 хил. Следват Гърция, Кипър и Малта.

Нито една от страните с изключение на Австрия и Малта не публикува списъци с новите граждани или постоянно пребиваващи.

Придобиването на тези документи струва средно 900 хил. евро, но кипърски паспорт може да струва до 2 милиона, се казва в документа. Кипър е събрал 4.8 милиарда евро от програмата си, докато Португалия може да изкара близо милиард евро тази година според данните.

Най-много печелят от схемата Испания, Кипър, Португалия и Великобритания, като те получават годишно съответно 976 милиона, 914 милиона, 670 милиона и 498 милиона евро. В относително изражение данните за малки икономики като Кипър и Малта са особено впечатляващи, се посочва в доклада. Чрез продажба на гражданство Кипър е спечелил 4.8 милиарда евро от 2013 г., а Малта – около 718 милиона евро в преки чуждестранни инвестиции от 2014 г. За Малта се отбелязва още, че кандидатите, които имат криминални досиета или са подследствени, биват смятани за приемливи "при извънредни обстоятелства".

"Недобре управлявани програми позволяват на корумпирани лица да работят и пътуват безпрепятствено в целия ЕС и да подронват общата ни сигурност", заяви Лор Брило, експерт по борба с прането на пари в "Трансперънси интернешънъл".

Всички държави с подобни програми с изключение на Великобритания, Кипър, Ирландия и България са част от Шенгенското пространство за свободно движение. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.