Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България не е желан партньор в ЕС и си сътрудничи само с Румъния, показа проучване

България не е желан партньор в ЕС и си сътрудничи само с Румъния, показа проучване

България не е желан партньор в рамките на ЕС, сътрудничи си на практика само с Румъния и не участва в нито една неформална група държави с общи интереси.

Това показва проучването EU Coalition Explorer на Европейския съвет за външна политика, което показва взаимодействието между 28-те държави членки. То е проведено измежду 800 професионалисти в областта на политиката и европейските дейности – учени, правителствени служители, политици, представители на медиите и др. От България са участвали 36 – повече от всички други държави.

Участниците са били попитани с кои други страни правителствата им биха избрали да си сътрудничат по европейски въпроси, кои държави имат същите дългосрочни интереси и кои откликват и сътрудничат. Има и въпроси кои са били най-разочароващите партньори и кои са отдадени на европейската интеграция.

България се намира на 24-о място по отношение на общия коалиционен потенциал – зад нея са Малта, Словения, Хърватия и Кипър. Най-висока позиция тя регистрира по отношение на отдадеността си на интеграцията (17-о място). Деветнадесето място страната заема по отношение на общата политика за миграцията.

По отношение на двустранните връзки България има такива на практика само с Румъния.

6% от професионалистите в Румъния са отбелязали, че правителството им би се свързало със София по европейски въпроси; същото казват 2% от австрийците, 1% от унгарците и 1% от шведите. България поставя Германия и Франция като най-важните си партньори, следват ги Австрия, Румъния и Гърция.

На въпроса с кои държави имат дългосрочни общи интереси България посочват 12% от респодентите в Румъния, 6% от тези в Хърватия и по 4% от Гърция и Унгария. Българската позиция поставя Румъния на първо място, следвана от Германия и Унгария.

На въпроса кое правителство откликва и с него е лесно да се работи българското споменават 8% от запитаните в Румъния и 4% от тези в Гърция. 21% от българските представители сочат Германия, 13% - Румъния, и 9% - Австрия.

България не успява да си спечели слава дори като най-лош партньор – за такъв я намират само 5% от професионалистите в Румъния и по 4% от тези в Латвия и Холандия. София изразява разочарование от Холандия, Франция и Великобритания.

Проучването определя няколко влиятелни групи:

- Шестте основателки – Германия, Франция, Италия, Холандия, Люксембург и Белгия.

- Големите шест – Германия, Великобритания, Полша, Испания, Франция и Италия. Те обхващат над 70% от населението, БВП и военните разходи.

- Влиятелните седем – Австрия, Дания, Швеция, Финландия, Холандия, Люксембург и Белгия. Общият им БВП е по-висок от този на Франция и доходите на глава от населението са много по-високи от средните за предишната група и за ЕС.

- Южните седем – Франция, Италия, Испания, Малта, Португалия, Кипър и Гърция. Освен географското разположение тях ги сближава това, че бяха особено засегнати от дълговата криза и увеличаващата се миграция.

- Вишеградската четворка, чиито представителки действат заедно по-често от останалите и сътрудничеството им се основава на общи ценности, история и възгледи за икономиката и сигурността.

България, Румъния, Хърватия и Словения са страните, които не влизат в нито един от тези неформални съюзи. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники