Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Срещата на върха с Гърция, Румъния и Сърбия във Варна е брънка от по-широка регионална активност на България

Срещата на върха с Гърция, Румъния и Сърбия във Варна е брънка от по-широка регионална активност на България

Регионалната активност на България миналата седмица кулминира с четиристранна среща на върха във Варна между България, Гърция, Румъния и Сърбия, в която по покана от София участва и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Новата седмица започва с българско участие в регионална среща в Букурещ за откриването на румънското председателство на Дунавската стратегия на ЕС. Основен акцент и в двете събития са общи регионални проекти. Варненската среща беше съсредоточена върху диверсификацията на газовите доставки на Балканите чрез български хъб край Варна и гръцки терминал за втечнен газ край Александруполис, развитието на пътната и релсовата инфраструктура между държавите на полуострова иидеята за размяна на пристанищни кейове. Сред темите на провеждащата се днес и утре среща в Букурещ е актуализацията на Плана за действие на Дунавската стратегия, която бе инициирана от българското председателство на тези стратегия, приключило през октомври. Участнички в стратегията са държавите – членки на ЕС, Германия, Австрия, Словакия, Чехия, Унгария, Словения, Хърватия, Румъния и България, както и 5 държави извън ЕС – Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова и Украйна. За участие във варненската четиристранна среща България покани премиера Бенямин Нетаняху с идеята Израел да съдейства за диверсификация на енергийните доставки за Балканите чрез Източно-средиземноморския газопровод "Ийст-Мед".

С намерението да търси съдействие за регионални проекти от страни извън самия регион, в деня на варненската среща българското правителство представи в Южна Корея възможности за реализиране на чужди инвестиции в доизграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, които са части от европейската транспортна мрежа, както и в аутобана „Русе-Велико Търново“ по направлението на общоевропейски транспортен коридор № 9. Само няколко дни преди разговорите в Южна Корея, София беше посетена от азербайджанския външен министър Елмар Мамадяров. В контекста на очертаващото се стратегическо сътрудничество между двете страни Мамадяров дискутира с българския се колега Екатерина Захариева и теми, свързани с газовите доставки и инфраструктура. По оценка на Захариева в областта на сътрудничеството между двете страни в енергетиката и транспорта има огромни, но все още неизползвани възможности. По-съществени развития в двустранния диалог по тях може да очакваме в началото на идната година, когато премиерът Бойко Борисов ще направи работно посещение в Баку. Междувременно външният министър Екатерина Захариева замина за САЩ, където днес и утре ѝ предстоят разговори не само по двустранни и глобални, но и регионални въпроси. Не само с държавния секретар Майкъл Помпео, но и с регионалния директор на Националния демократически институт по въпросите на Централна и Източна Европа.

Известен български наблюдател определи четиристранната среща във Варна като заявка за легитимиране на България, Гърция и Румъния като своеобразен балкански Бенелюкс. Фактите преди и след това събитие показват, че въпросният читиристранен формат е елемент от една регионална политика с много по-широк обхват. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.