Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румен Радев: Призоваваме Русия да освободи украинските моряци и кораби

Румен Радев: Призоваваме Русия да освободи украинските моряци и корабиснимка: btvnovinite.bg

За деескалация на напрежението между Русия и Украйна призоваха президентите на България и на Полша Румен Радев и Анджей Дуда на съвместната си пресконференция днес в София. Полският президент е на официално посещение у нас.

С тревога обсъдихме ескалацията на напрежението между Русия и Украйна в Черноморския регион. Призоваваме за сдържаност, за разум, за възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, с незабавно връщане и освобождаване на моряците и корабите от страна на Руската федерация, каза президентът Румен Радев. За нас, като съседни страни в този регион, е изключително важно да не допуснем по-нататъшна ескалация, заяви българският държавен глава, цитиран от БТА.

Анджей Дуда също акцентира върху проблемите в Азовско море: „Голяма част от разговора беше посветена на Украйна. Трудно ни е да пренебрегнем това, което се случи и няма съмнение, че трябва деескалация и връщане на украинските моряци, които бяха пленени, и трябва да бъдат върнати военните кораби на Украйна. Това е състояние, което не можем да приемем. Нямаме никакви съмнения, че са необходими по-нататъшни действия, че в тази част на Европа ще приключат тези военни конфликти и са свързани със спазването на Минските споразумения. Полша ще се включи в действията на международната общност за бързо приключване на този конфликт. Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път нарушава споразумението за мореплаването в Азовско море”. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники