Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът запали основната свещ за Ханука в Софийската синагога

Румен Радевснимка: btvnovinite.bgРумен Радев

В нашите ръце и сърца е волята да помагаме на светлината да си проправя път през мрака и да се върши добро. Това заяви президентът Румен Радев в Централната софийска синагога, където заедно със съпругата си Десислава Радев присъстваха на отбелязването на Ханука.

С участието в ритуала Румен Радев продължава институционалната традиция българският държавен глава да уважи еврейска общност за празника. Президентът запали основната свещ от ритуалния свещник ханукия, която символизира чудото на светлината. Преди това представители на три поколения си предадоха свещ, като последният – малко момиче, я даде на Десислава Радева, а тя – на държавния глава.

„С този символичен акт, убеден съм, препотвърждавам волята на народа ни да живеем във взаимно уважение и разбирателство, да бъдем рамо до рамо и в успехи, и в изпитания“, заяви президентът пред събралите се в синагогата. Държавният глава посочи, че живеем в тревожно историческо време, в което агресивният национализъм и ксенофобията все по-отчетливо надигат глас. Днес е наш ред да заявим ясно и отчетливо, че любовта към отечеството не означава омраза към другия, че тя не трябва да бъде агресивна и креслива, а мъдра и просветена, призова президентът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.